Delfshaven is een bestuurscommissiegebied van de gemeente Rotterdam. Delfshaven telde op 1 januari 2006 70.290 inwoners en heeft een oppervlakte van 5,80 km². Oorspronkelijk was Delfshaven een onderdeel van Delft. In 1795 werd het een zelfstandige gemeente, om in 1886 door Rotterdam geannexeerd te worden.

Delfshaven ontstond in 1389, toen de Delfshavense Schie werd gegraven om de stad Delft een verbinding met de Maas te geven. Sindsdien konden de schepen vanuit Delft via de Delftse en Delfshavense Schie de Nieuwe Maas bereiken. Rondom de sluis ontstond het havenstadje ‘Delfshaven’. Het had de status van een ‘kolonie van Delft’. Een terugslag in de groei vond plaats toen aan het eind van de Hoekse en Kabeljauwse twisten (rond 1490) de Hoeken enorme verwoestingen aanrichtten. In het begin van de zestiende eeuw telde Delfshaven iets meer dan 100 huizen en 400 inwoners.

Hoogtepunten uit de geschiedenis van Delfshaven

Het oude Historisch Delfshaven, de volksbuurt Spangen en het rustige Oud Mathenesse zorgen voor veel variatie in dit stadsdeel. Enkele hoogte- en dieptepunten uit de rijke historie van Delfshaven zijn, in chronologische volgorde:

1389: Begonnen met het graven van de vaart tussen Overschie en de Nieuwe Maas. Aan de oever van de Maas verschijnen een haventje en scheepswerf; het begin van Delfshaven
1489: Tijdens de Jonker Fransenoorlog, onderdeel van de Hoekse en Kabeljauwse twisten, wordt Delfshaven vrijwel verwoest en alle Delftse schepen buitgemaakt of vernietigd.
1550: Delfshaven is dankzij de haringvisserij en walvisvaart uitgegroeid tot een welvarend stadje met zo’n duizend inwoners.
1554: Statig pand wordt gebouwd aan de oostzijde van de Voorhaven waar stadsdienaren havenzaken afhandelen.
1572: Inval van de watergeuzen, gevolgd door een herovering van de Spanjaarden, waarbij veel gebouwen (de meeste waren van hout) worden verwoest.
1577: Piet Hein wordt geboren in Delfshaven. Later wordt hij bekend door de verovering van de zogenaamde Spaanse Zilvervloot in 1628.
1620: De Pilgrim Fathers worden korte tijd ondergebracht in de Sint Anthonis Capel, vanwaar ze de oversteek naar Amerika beginnen.
1653: Bouw van het Kraanhuis met ‘Zakkendragershuisje’.
1700 en verder: opkomst van de jeneverindustrie, met de bouw van diverse molens.
1795: Delfshaven roept zichzelf uit tot zelfstandige gemeente, onder protest van Delft.
1825: Delfshaven krijgt stadsrechten. Het pand aan de Aelbrechtskolk wordt raadhuis der gemeente Delfshaven. Tegenwoordig doet het pand dienst als café en brouwerij De Pelgrim.
1886: Delfshaven wordt met Rotterdam verenigd. De nieuwe gemeente krijgt de naam Rotterdam.
1870: Het standbeeld van Piet Hein wordt onthuld door koning Willem III.
1916: bouw van het Spartastadion en aanleg van de wijk Spangen.
1920: bouw van het Witte Dorp.
1930: aanleg van de wijk Oud-Mathenesse.
1940: Het bombardement dat het centrum van Rotterdam in de as legt, laat Delfshaven ongemoeid.
1943: Op 31 maart willen de geallieerden de Keilehaven of een spoorwegemplacement bombarderen, maar er gaat iets mis met de navigatie. Tientallen brandbommen treffen het Marconiplein en de huizen rond de Schiedamseweg. Er vallen 326 doden en meer dan 400 gewonden. Honderden gezinnen raken dakloos. Het bombardement op Rotterdam-West werd een ‘vergeten bombardement’, omdat de slachtoffers de bevrijders hun fouten niet wilden blijven verwijten, evenals bijvoorbeeld het bombardement op Nijmegen op 22 februari 1944 en het bombardement op het Bezuidenhout te Den Haag op 3 maart 1945.
1959: De loodsboot Delfshaven wordt gebouwd en wordt vernoemd naar de haven.
1960: Historisch Delfshaven wordt uitgeroepen tot beschermd stadsgezicht.
1993: Op 31 maart, vijftig jaar na het ‘vergeten bombardement’ onthult premier Ruud Lubbers een monument ter nagedachtenis aan de gewonden en doden.
1999: Het Spartastadion wordt compleet vernieuwd en een kwart slag gedraaid ten opzichte van het oude stadion.
2013: Het Slavernijmonument wordt onthuld ter herdenking het Rotterdamse slavernijverleden, waarbij de handelswaar die in het Lloydkwartier werd verhandeld verkregen was door in Suriname en de Nederlandse Antillen slaven te verkopen.[

Kaart Delfshaven, Overschie en Schiebroek aan de Rotterdamsche- and Delftse Schie uit 1512

Bezienswaardigheden in Delfshaven

  • Moutmolen “De Distilleerketel” (herbouwde molen na vernieling in 1940)
  • “De Dubbelde Palmboom” distilleerderij uit 1860, rijksmonument
  • Oude of Pelgrimvaderskerk (de oorsprong van de kerk is de in 1417 gebouwde R.K. Anthoniuskapel)
  • Henkesgebouw
  • Zakkendragershuisje (Huisje uit 1653; in dit huisje kwamen de broeders van het Zakkendragersgilde bijeen voor het verdelen van havenwerk)
    Scheepswerf De Delft: herbouw van Linieschip ‘De Delft’ uit 1783. De werf is gevestigd aan de Schiehaven 15 Lloydkwartier Rotterdam-Delfshaven. Toegankelijk voor bezoekers.
  • Standbeeld Piet Hein
  • Logger De Liefde ligt meestal afgemeerd aan de kade bij de Achterhavenbrug
  • OorlogsVerzetsMuseum Rotterdam, bevindt zich onder de Pieter de Hoochbrug en naast Coolhaven (metrostation)